Skip to main content
Zlatne Poluge

Ulaganje u investiciono zlato tokom inflacije i finansijske neizvesnosti

By 1 Decembra, 20237 Februara, 2024No Comments6 min read

U vremenima ekonomskih turbulencija i rastuće inflacije, mnogi ljudi se suočavaju sa hitnim pitanjem: gde treba da ulože svoj teško zarađeni novac kako bi zaštitili njegovu vrednost i obezbedili izvesniju finansijsku budućnost? Iako tradicionalni štedni računi u bankama mogu izgledati kao siguran izbor, ulaganje u zlato često može biti bolja opcija. Ovom prilikim želimo da ukažemo na određene razloge zbog kojh je mudrije kupiti investiciono zlato, a ne položiti novac u banku, a naročito u vremenima inflacije i finansijske nesigurnosti.

Investicionim zlatom bavimo se već više od 30 godina, a nedavno smo odlučili da pitamo naše redovne kupce koji su zapravo neki od razloga zbog kojih oni kupuju i drugima bi preporučili kupovinu investicionog zlata.

 

Razumevanje inflacije i finansijske nesigurnosti

Za početak voleli bismo da razjasnimo šta tačno mislimo kada kažemo inflacija i finansijska nesigurnost. Inflacija nastaje kada cene roba i usluga rastu tokom vremena, što dovodi do smanjenja kupovne moći vašeg novca. To je kao podmukli lopov koji krade vrednost vašeg novca, a da vi toga niste ni svesni. Finansijska nesigurnost se, s druge strane, odnosi na strah ili neizvesnost u vezi sa vašom finansijskom stabilnošću. Osećaj je da možda nemate dovoljno novca da pokrijete svoje buduće potrebe, kao što su penzionisanje ili neočekivani troškovi.

 

Problem sa bankovnim depozitima

Možda baš i vi mislite da je čuvanje novca u banci najsigurniji izbor kada je u pitanju očuvanje vašeg ličnog bogatstva i blagostanja. Na kraju krajeva, poslovne banke imaju podršku i pod nadzorom su centralnih organa vlasti, imaju odgovarajuće depozite i imaju dugu istoriju zaštite štednje građana. Međutim, postoji loša strana ovog naizgled sigurnog pristupa, posebno u vremenima inflacije i finansijske nesigurnosti.

1. Niske kamatne stope:

Većina štednih računa nudi minimalne kamatne stope. U stvari, ove stope često ne idu u korak sa inflacijom. Dakle, dok je vaš novac tehnički „siguran” u banci, njegova stvarna vrednost vremenom opada. Ne zarađujete dovoljno da pobedite inflaciju, a to vam može ostaviti manju kupovnu
moć u budućnosti.

2. Rizik od devalvacije:

Većina štednih računa nudi minimalne kamatne stope. U stvari, ove stope često ne idu u korak sa inflacijom. Dakle, dok je vaš novac tehnički „siguran” u banci, njegova stvarna vrednost vremenom opada. Ne zarađujete dovoljno da pobedite inflaciju, a to vam može ostaviti manju kupovnu
moć u budućnosti.

3. Nedostatak diverzifikacije:

Kada vaš novac leži u banci, ne radi za vas. Diverzifikacija vaših investicija je od suštinskog značaja za očuvanje vaše finansijske budućnosti. Bankovnim depozitima nedostaje potencijal za rast koji može doći sa drugim investicijama kao što su akcije, nekretnine
ili zlato.

 

Investiciono zlato: mudra alternativa 

 

  •  Zaštita od inflacije: 

Zlato ima izuzetne rezultate u očuvanju svoje vrednosti u vreme inflacije. Njegova cena ima tendenciju rasta, onda kada vrednost papirne valute pada. To znači da, tokom vremena, kupovna moć zlata koje posedujete može ostati relativno stabilna.

  • Fizički posed:

Zlato je fizička imovina koju možete imati na dohvat ruke. Za razliku od novca u banci, on neće nestati ako se banka suoči sa finansijskim problemima. To je investicija koju možete videti, dodirnuti i čuvati u svom posedu.

  • Sigurna luka:

Zlato se često nazivaju „sigurnom lukom“. Tokom finansijskih kriza, kada berze padaju, a domaća i strane valute fluktuiraju, zlato ima tendenciju da zadrži ili čak poveća svoju vrednost. Ova činjenica mnogima pruža osećaj sigurnosti u nesigurnim vremenima.

  • Lak pristup:

Kupovina zlata je jednostavnija nego što mislite. Ne treba vam finansijski savetnik ili komplikovan investicioni račun. Možete kupiti fizičko zlato u obliku novčića ili poluga, kao i drugih finansijskih proizvoda.

  • Dugoročni potencijal:

Zlato je imovina koja je zadržala svoju vrednost vekovima. Iako može imati kratkoročne fluktuacije, njegov dugoročni potencijal za očuvanje vrednosti je ubedljiv razlog da ga razmotrite kao ključni aspekat svoje investicione strategije.

Ako vas zanima šira lista razloga zašto je investiciono zlato pravi izbor za vašu investiciju, o tome smo ranije pisali u više detalje.

 

Da li je finansijska sigurnost vaš glavni prioritet? 

U vremenima inflacije i finansijske nesigurnosti, prirodno je tražiti načine da zaštitite svoju finansijsku budućnost. Iako banke nude osećaj sigurnosti, često ne uspevaju da obezbede odgovarajuću mogućnost fleksibilnosti, te očuvanja vrednosti vašeg novca ili adekvatnog rasta iste koji bi opravdao vaše ulaganje i odricanje od dela imovine. 

Investiciono zlato, s druge strane, nudi vremenski testirano i jednostavno rešenje. Vaše finansijsko blagostanje je glavni prioritet, a odluka koju danas donesete može imati dubok uticaj na vašu budućnost. Dakle, razmislite o mnogim prednostima investicionog zlata i napravite korak ka obezbeđivanju svoje finansijske stabilnosti. Za početak možete nas posetiti u u Beogradu u našoj King DOK poslovnici u Bulevaru kralja Aleksandra 60 ili nas pozvati na brojeve telefona 066 8034 003 ili 011 7496 470, a naše ljubazno osoblje će vam dati dodatne smernice ili rešiti neke od vaših nedoumica.

Investicionim zlatom bavimo se već više od tri decenije, a King DOK portfolio uključuje preko 40 artikala različitih vrednosti, koji mogu zadovoljiti vaše pojedinačne potrebe.

 

 

Leave a Reply

Call Now Button