Skip to main content

Česta Pitanja

Informišite se o bitnim informacijama o zlatu i
načinima poslovanja u našoj kompaniji.

1. Šta je investiciono zlato?

Investiciono zlato je proizvod najbliži čistom zlatu, u vidu poluga/pločica ili dukata/kovanica i univerzalno je prepoznato svuda u svetu. U pitanju je najkvalitetniji proizvod sačinjen od zlata, minimalne zagarantovane finoće od 900/1000 do 999/1000, u apoenima od 0.5, 1, 2.5, 5, 10, 20, 31.1, 50, 100, 250, 500, 1000g.

Finoća predstavlja sadržaj plemenitog metala u hiljaditim delovima.

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost Republike Srbije, investiciono zlato je definisano članom 36b Zakona o PDV- u. Po Zakonu, to su zlatni novčići (dukati) finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovanih posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80% vrednosti zlata na otvorenom tržištu.

Zlato u obliku poluga/pločica mase koja je prihvaćena na tržištu plemenitih metala. finoće je jednake ili veće od 995 hiljaditih delova (995/1000), nezavisno od toga da li je vrednost zlata izražena kroz hartije od vrednosti.

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, ne smatra se monetarno zlato.

Ove kovanice i poluge su uobičajeno sredstvo za investiranje, štednju i zaštite od inflacije širom sveta i imaju najbolju dugoročnu vrednost kroz istoriju.

2. Šta je unca?

Unca je tradicionalna mera za masu u Velikoj Britaniji i bivšim kolonijama britanskog carstva. Izražena u gramima jedna unca (1 oz) iznosi 28.34952 g. U Srbiji se zlato najčešće meri u gramima ili kilogramima, dok sa druge strane, u zlatarama i na međunarodnim berzama, često se koristi i termin unca (oz).

Međutim, kada su u pitanju plemeniti metali, npr. mera mase poluge ili kovanice zlata – koristi se termin troy unca. Zlato se prevashodno meri u troy uncama, gde jedna troj unca iznosi 31.1034768 čistog grama zlata, bez nečistoća i drugih primesa.

3. Šta znači oznaka LBMA?

LBMA ili London Bullion Market Association (Udruženje učesnika na londonskom tržištu investicionih plemenitih metala) predstavlja svetski Good Delivery standard. Ovaj standard propisuje standarde i strogo kontrolisane uslove za nabavku, preradu, proizvodnju i trgovinu investicionim plemenitim metalima uz striktne ekološke i tehnološke standarde kako bi se dobile  zlatne pločice koje imaju garantovanu finoću od 999,9 „Fine Gold“.

Na osnovu strogih uslova, redovnih kontrola i svetskog ugleda, LBMA sertifikacija sprečava manipulacije proizvodima investicionog zlata koje se mogu ticati manjka gramaže, nedoslednosti u proizvodnji, naznačene finoće zlata itd.

LBMA “Good Delivery“ međunarodni proizvođači zlata obezbeđuju oko 90% svetske godišnje proizvodnje zlata.

4. Zašto treba uložiti u investiciono zlato?

Postoji više čvrstih argumenta zašto ulagati u investiciono zlato i zašto je ovo najbolji način štednje kroz istoriju. Za detaljnije objašnjenje i odgovor na ovo pitanje, pročitajte benefit ulaganja u investiciono zlato na linku

5. Kada je najbolje kupiti investiciono zlato?

Idealan momenat za kupovinu investicionog zlata je kada steknete višak kapitala koji želite pametno da uložite tako da povećava svoju vrednost. Da bi ste doneli ispravnu odluku potrebno da proverite otkupnu vrednost za odredjeni proizvod pre kupovine. Cena zlata menja se svakog minuta i možete je konstantno pratiti, te shodno tome zavisi i vreme vaše odluke o periodu ulaganja. Zbog trenda stalnog rasta zlata kroz istoriju, ali u razlilitim amplitudama, predlažemo i savetovanje sa našim iskusnim stručnjacima u timu jer time smanjujete rizik od gubitka, odnosno maksimizirate uvećanje kapitala.

6. Koji je rizik pri kupovini investicionog zlata?

Investiciono zlato je jedno od najsigurnijih dugoročnih ulaganja i odlikuje ga najmanji rizik u smislu zaštite kapitala od inflacije, posebno tokom perioda ekonomskih i društvenih nestabilnosti. Uvek ga možete zameniti za bilo koju valutu, bilo gde na svetu, što ga čini visoko likvidnim sredstvom koje u svakom trenutku možete zameniti za novac.

Sa druge strane, fizičko investiciono zlato je jedina aktiva kod koje ne postoji rizik druge strane koji postoji kod svake druge finansijske transakcije. Ovaj vid ulaganja, ne zavisi od drugih učesnika ili institucija.

Takođe, dodatni benefit je da je investiciono zlato osloboženo plaćanja PDV-a i to ga čini mnogo konkurentnijim načinom zaštite kapitala u odnosu na investiranje u deonice, investicione fondove ili štednju u banci.

Rizici mogu biti nedostatak prihoda, promena cene zlata na svetskom tržištu ili promena nacionalnih i globalnih regulativa koje se tiču trgovine zlatom. Uprkos kratkotrajnim periodima kada je cena zlata imala negativno kretanje, kroz istoriju je većim delom vrermena zabeležena trend rasta od pada cene vrednosti zlata, posebno u slučajevima kriza i fluktuacija koje su donosila socio-ekonomska dešavanja.

7. Da li se plaća PDV na investiciono zlato?

Za razliku od običnog zlata u obliku nakita i dragocenosti na koje plaća PDV, investiciono zlato je u celoj EU oslobođeno svih poreza.

U republici Srbiji, članom 36b Zakona o porezu na dodatu vrednost, investiciono zlato je oslobođeno plaćanja Poreza na dodatnu vrednost. Prema tome, pri svakoj kupovini ne plaćate PDV kao kod drugih proizvoda i time štedite 20% ili kupujete 20% više zlata.

Definiciju investicionog zlata moćete naći u odgovoru pod pitanjem broj 1.

8. Koji procenat King DOK kompanija ima od prodaje investicionog zlata?

Cene zlata formiraju se u odnosu na kretanja cene zlata na svetskoj berzi i ažuriraju svakog dana na nađem sajtu. Profitna margina King DOK kompanije kao distributera iznosi 1,5 do 2 %.

9. Koji lični podaci su potrebni pri kupovini investicionog zlata?

Pri direktnoj kupovini potrebno je da priložite našem timu lični dokument – ličnu kartu ili pasoš. Sa druge strane, prilikom online kupovine investicionog zlata potrebno je popuniti kontakt formu koja sadrži vaše lične podatke – ime i prezime, adresu stanovanja, grad i JMBG.

10. Na koje sve načine mogu obaviti plaćanje investicionog zlata koje kupujem u kompaniji King DOK?

U našoj kompaniji na raspolaganju vam je direktna kupovina investicionog zlata i plaćanje gotovinom u našoj poslovnici.

Plaćanje možete izvršiti i uplatom novca u pošti ili banci na bankovni račun kompanije (Erste banka 340-11031830-64).

Za kupovinu investicionog zlata do 10g, plaćanje možete obaviti i pouzećem, uz besplatnu dostavu kurirskom službom Bex (pogledajte odgovor pod pitanjem broj 14).

Takođe, sada imate mogućnost i kupovine on-line u našoj internet prodavnici, a sve detaljne informacije pronađite u odgovoru pod pitanjem broj 11.

Za novčane iznose proizvoda u vrednosti većoj od 1.150.000 dinara, pogledajte odgovor pod pitanjem broj 15.

11. Koja je procedura online kupovine investicionog zlata?

Kupovinu u našoj online prodavnici vršite popunjavajući potrebna polja koja vas vode od koraka KUPI do POTVRDA KUPOVINE i PLAĆANJE. U korpu imate mogućnost da dodate različite količine ili više različitih proizvoda pri jednoj kupovini. Ukoliko se odlučite za opciju internet plaćanja metodom e-bankinga, unosite lične podatke, podatke o kartici i na e-mail koji ste uneli kao kontakt dobijate potvrdu o kupovini i uputstvo za plaćanje koje je neophodno izvršiti u narednih 72 sata. 

Osim online kupovine, na raspolaganju vam je uplata na šalterima banaka i pošti na bankovni račun King DOK-a (Erste banka 340-11031830-64), plaćanje pouzećem do 10g investicionog zlata uz besplatnu dostavu od strane kurirske službe Bex ili gotovinsko plaćanje u našoj poslovnici.

12. Koliko dugo traje rezervacija cene, a koji je rok isplate pri online kupovini?

Svaki proizvod možete kupiti u King DOK online prodavnici po ceni u tom trenutku. Nakon izvršene rezervacije artikla, cena postaje fiksna naredna 72 sata i proizvod je rezervisan za vas u kojem roku je potrebno i izvršiti uplatu.

13. Koje su prednosti online kupovine investicionog zlata?

Internet kupovina danas je sve zastupljenija upravo zbog različitih pogodnosti koje nudi koriniku. Tu spadaju ušteda vremena, a vreme je takođe novac. Kupovinu možete obaviti u bilo koje vreme, dok vam je rezervisana cena garantovana narenih 72 sata. Ono što je takođe bitno je sigurnost plaćanja i zaštita podataka koji šifrovanjem obezbeđuju maksimalnu bezbednost, kao da ste kupovinu obavili u našoj poslovnici.

Online pretragom proizvoda, možete naći one koji vas interesuju, pratiti akcije i popuste, a kupovinu obaviti iz svog doma.

14. Kako je regulisano preuzmanje kupljenog zlata u King DOK-u?

Svi proizvodi investicionog zlata do 10g, mogu vam se besplatno dostaviti kurirskom službom BEX uz plaćanje pouzećem ili nakon izvršenog on-line plaćanja. Prilikom plaćanja pouzećem i preuzimanja proizvoda, potrebno je potpisati dodatnu dokumentaciju – fakturu.

Proizvodi koji teže više od 10g investicionog zlata, preuzimaju se lično uz lični dokument u našoj poslovnici u Beogradu, u ulici Bulevar Kralja Aleksandra 60, lokal 1.

15. Da li postoje ograničenja za plaćanje u gotovini?

Plaćanje proizvoda u vrednosti većoj od 1.150.000 dinara (10.000 evra) moguće je izvršiti isključivo uplatom na račun u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma (Službeni glasnik Republike Srbije br. 113/2017, 91/2019 i 153/2020).

Potrebno je da izvršite uplatu na bankovni račun kompanije u Erste banci 340-11031830-64 na osnovu potvrde kupovine i profakture za plaćanje koji ćete dobiti putem vašeg e-maila. 

16. Gde sve mogu da unovčim investiciono zlato koje sam kupio u King DOK-u?

Trenutno su na snazi regulative kojima je zabranjeno prenosenje plemenitih metala preko drzavnih granica naše zemlje. 

Proizvode iz koncerna Argor Heraeus, biće moguće unovčiti u svakoj zemlji Evropske Unije i Švajcarske konfederacije bez ograničenja vezanih za transport preko srpskih državnih granica tek nakon pristupanja članstvu naše zemlje EU.

17. Da li kod vas mogu da unovčim zlato koje sam kupio na drugom mestu?

KING GOLD DOK vrši otkup zlatnih pločica i dukata koji su kupljene kod nas ili kod drugih ovlašćenih trgovaca investicionim zlatom od svetskih proizvožača Argor Heraeus, Heraeus, Valcambi, C Hafner ili Münze Österreich.

Investiciono zlato kao najkonvertabilnija valuta je uvek novac i kod nas možete unovčiti poluge i dukate koje ste kupili i kod drugih distributera.

18. Kolika je razlika između prodajne i otkupne cene?

Kod zlatnih poluga od jedan do sto grama, efektivna razlika izmedju prodajne i otkupne vrednosti iznosi 2,5 %. Kada dolazi do dnevnih većih fluktuacija vrednosti zlata, taj procenat se može uvećavati i dovesti do promena od par procenata na dnevnom nivou.
Prema tome, srazmera procenta uvećanja zavisi od proizvoda koji kupujete. Takođe, treba imati na umu da je jedinična cena po gramu povoljnija u težim apoenima, a nepovoljnija u lakšim gramažama, ali je pri prodaji efekat kupoprodaje suprotan. Na primer, proizvodi manjih tezina su vredniji su prilikom kupovine, ali za isti taj iznos njihova vrednost je veća kada ih unovčavate.

Ukoliko niste našli odgovor koji vam je potreban u ovoj sekciji ili na našem sajtu, slobodno nam postavite pitanje putem kontakt forme ili nas pozovite

Call Now Button