Skip to main content

Investiciono zlato obezbeđuje zaštitu stečenog kapitala od gubitka vrednosti, jer sve papirne valute, po svojoj prirodi, gube na vrednosti. Investiciono zlato je jedan od najidealnijih oblika za dugoročno očuvanje bogatstva. Kapital čuvan u obliku zlata je zaštićen od najrazličitijih uticaja sa svetskog monetarnog tržišta i negativnih efekata eventualne globalne ekonomske krize.

Zlato je najlikvidniji imovinski oblik. Njegova cena je poznata u svakom momentu i može uvek da se konvertuje za novac bez vremenskog čekanja. Zaštita kupovne moći novca jeste osnovna upotrebna vrednost investicionog zlata.

Isključivo posedovanje zlata u fizičkom smislu može biti stoprocentna garancija da to zlato zaista postoji i da je Vaše vlasništvo.

 

Cena zlata ima tendenciju rasta u budućnosti

 

Razlozi za navedeno leže u tome što je:

  • Količina zlata na svetu ograničena,
  • vrednost zlata konkretna i poznata u svakom trenutku,
  • ulaganje u zlato pogodno za diverzifikaciju rizika i
  • posedovanje zlata predstavlja polisu osiguranja od inflacije.

 

Čistoća zlata se izražava u karatima. Čisto zlato ima 24 karata (999/1000; tj. 99,9%) i smatra se investicionim zlatom i kao takvo strogo je garantovane težine. Investiciono zlato se proizvodi isključivo u formi investicionih poluga, zlatnika i dukata, nikako se u njega ne ubraja zlatni nakit. Investicione zlatne poluge se izrađuju u gramažama od: 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 50g, 100g, 250g, 500g i 1000g finoće zlata 999,9 odnosno 24-karatnog zlata.